Odensehuis: als een warme handschoen rond een rotziekte

Luut Edel portret

Op Dementieweb een krachtig pleidooi voor het Odensehuis, door Luut Edel. Luut is socioloog en was directeur van twee zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke of psychische beperking. Als ervaringsdeskundige spreekt hij nu geregeld stukjes in voor de Dementiedagboeken. Luut is een fervent voorstander van de Odensehuizen en wisselt graag van gedachten met lotgenoten.

Dementieweb is een nieuw, interactief platform van, voor en door mensen met dementie en hun naasten. Zij biedt evenwichtige informatie en eerlijke tips over het dagelijks leven mét dementie. Ervaringsdeskundige mensen met dementie en mantelzorgers bloggen én houden er digitaal spreekuur.

Dementieweb is gebaseerd op jarenlang onderzoek naar de behoeften van mensen met dementie en hun naasten van professor Anne-Mei The. Dat onderzoek leerde haar dat de ervaringen van mensen die met dementie te maken hebben veel te weinig worden gehoord, terwijl zij juist de sleutel zijn naar het verbeteren van kwaliteit van leven van betrokkenen. Het leidde tevens tot de ontwikkeling van de Sociale Benadering Dementie, het uitgangspunt van de nieuwe website.

Op deze website delen deskundigen hun ervaringen. Vanuit de overtuiging dat dementie bij het leven hoort, en dat je met de juiste ondersteuning nog waardevolle jaren kunt beleven met dementie.

Dementieweb is een logisch vervolg op – en verdieping van – de Dementie Verhalenbank. Deze website blijft als archief bestaan.

Wil je de Dementie Dagboeken beluisteren, met spraakfragmenten van mensen met dementie?

Wil je steunende informatie over dementie lezen of delen, of wil je een vraag stellen aan één van onze ervaringsdeskundige experts? In het e-mail Spreekuur kun je vragen stellen aan onze experts. Dat kan over van alles gaan, zolang het maar met dementie te maken heeft. We willen graag je vraag en ons antwoord op de website zetten, zodat andere mensen er ook wat aan kunnen hebben.

dementieweb logo