Een route met een boodschap

buurtborrel utrecht

foto Jeroen Wilhelmus

De speciale stoeptegels met grafische symbolen (pijl, winkelkarretje, logo Odensehuis) die van het Odensehuis Amsterdam Zuid door de wijk naar het winkelgebied leiden zijn in meer dan één opzicht een instrument de dementievriendelijkheid van de omringende wijk kan verbeteren. Het Odensehuis staat graag midden in de samenleving.

Groningen had de primeur met de allereerste versie. Vorig jaar werd zowel in Utrecht als Amsterdam Noord een route geopend. In Amsterdam wees onderzoek door Josi Klomp (master Human Movement Sciences, VU) uit dat mensen met dementie zich door dit duurzame wandellint gesteund voelen bij de navigatie. Bewoners reageerden positief, en de gemeente is enthousiast. Respect, solidariteit en veiligheid zijn basisbegrippen. De Boodschappenroute stimuleert mensen om naar buiten te gaan en zelf boodschappen te doen, kortom actief aan het leven deel te nemen.
Als spin-off ontvingen winkeliers en ondernemers een training ‘dementievriendelijk ondernemen’, in samenwerking met Samendementievriendelijk (onderdeel van Alzheimer Nederland).

samendementievriendelijk logo

Samendementievriendelijk traint ook de medewerkers van o.a. supermarkten, gemeenten, scholen, en sportclubs, door heel Nederland. Deelnemers ervoeren de opgedane kennis als een meerwaarde voor hun onderneming en toonden zich onder de indruk van de impact die de ziekte kan hebben en onderschrijven het belang van het Odensehuis. De aanwezigheid van de route doet buurtgenoten het Odensehuis ontdekken. Nodig bewoners uit in het Odensehuis om een training te volgen in het herkennen van de signalen van dementie, en hoe daarmee om te gaan. Een gevolg daarvan kan zijn dat sommige deelnemers hun betrokkenheid uitbreiden en als vrijwilliger gaan werken in het Odensehuis.
Voor een Odensehuis is een Boodschappenroute ook een vorm van publiciteit, een belangrijke vorm van praktisch activisme om het inloophuis te verankeren in de wijk. Zo kunnen mensen met dementie langer thuis blijven wonen in hun eigen wijk, een leefomgeving waarin ze mogen vergeten maar zelf niet vergeten worden.

Meer informatie op de site van Alzheimer-Architecture

boodschappenroute pilot