Odensehuizen maken het verschil

Laten we eerlijk zijn, Odensehuizen moeten het vooral hebben van vernieuwende activiteiten en projecten, daarmee maken we het verschil en vragen we iedereen die zich betrokken voelt om mee te doen. Alle ideeën die door het collectief van deelnemers bedacht worden, of het nu uit de Gedachtenkamer komt of elders, worden elke maand tijdens het Odense overleg beoordeeld om verder te ontwikkelen. Het is deze werkwijze die het Odensehuis uniek maakt. Laat u door deze selectie inspireren!

SSB Groningen duo in het bos

Odensehuis Groningen

Sinds 2014 is het Odensehuis Groningen een samenwerkingsproject gestart met Staatsbosbeheer met als titel: ‘Zagen en snoeien met SBB’. Daartoe wordt er een klein bosgebied bij Groningen geadopteerd en ontstaat er elke donderdagmiddag de mogelijkheid om zich uit te leven met bomen en struiken in de open lucht. Op deze manier dragen de deelnemers actief een steentje bij aan het beheer van het bos. Ook krijgen ze twee keer per jaar een uitje aangeboden van Staatsbosbeheer.

Odensehuis Amsterdam Zuid

Alle creatieve krachten die het Odensehuis herbergt, bundelden zich vorig jaar december om de voorstelling ‘Ontmoet ELKander’ te realiseren. Nu is er ook een boek en een filmverslag over (muziek)theater maken met mensen met beginnende dementie. Dat mensen met dementie veel meer kunnen

boekpresentatie muziektheater

een kijkje achter de schermen

dan vaak gedacht wordt, weten we in het Odensehuis langer dan vandaag. Benadruk wat allemaal nog wél kan wanneer beginnende dementie op je pad komt. Dat was de opzet van onze inspirerende ontdekkingsreis om hen zélf op de planken te brengen: hun talenten opsporen en die tonen door hen in de schijnwerpers te zetten. Over deze reis heeft de auteur Joke de Jonge het boek ‘Een kijkje achter de schermen’ geschreven. Vanuit de Gedachtenkamer kwam op basis van een vertelling een verder scheppend proces tot stand en van daaruit ontstonden de scenes en vormde zich als vanzelf de groep spelers. Muziek voegde een bijna magische component toe aan de rode draad van de vertelling. Er werkten ruim 80 mensen mee aan deze voorstelling. Een nieuwe voorstelling is op dit moment in voorbereiding, première komend voorjaar.
Lees verder over deze muziektheaterproduktie

 

Odensehuis Hoeksche Waard

‘Een twinkeling in de ogen’ is een serie van 12 verhalen over het Odensehuis Hoeksche Waard in Oud-Beijerland, die het afgelopen jaar zijn verschenen in de lokale krant “Het Kompas”.
Judith Bouwmeester (werkgroep Beeldvorming van het project Samen dementievriendelijk Hoeksche Waard):.”Het Odensehuis is een pareltje. Dementie is voor veel mensen iets ongrijpbaars en moeilijk invoelbaar. Het vergt inlevingsvermogen en dat proberen wij te bevorderen.’’ De initiatiefnemer van het Odensehuis, Jan Bouma, vertelt dat hij niet had kunnen denken dat de verhalen zo succesvol zouden zijn en zouden leiden tot de uitgave van deze bundel. ,,Het is een ontroerend portret van een ziekte, mede aan de hand van de mensen die erdoor worden getroffen. Dit boek helpt om begrip te kweken voor de groep kwetsbare mensen met dementie.” Interesse? Neem contact op, er zijn nog voldoende exemplaren beschikbaar.

1811_Andante_Gilde_flyerOdensehuis Andante, Utrecht

Odensehuis Andante organiseerde in samenwerking met Gilde Utrecht begin dit jaar een zes-delige serie lezingen over de geschiedenis van Utrecht. Via thema’s komen verschillende delen van de stad aan bod. Elke bijeenkomst bestaat uit een lezing, een gezamenlijke lunch en een korte wandeling door het besproken gebied van de stad. Iedereen heeft verschillende interesses, maar dat geldt net zo goed voor de ervaren gidsen van Het Gilde, de één weet meer over architectuur, de ander over kunstgeschiedenis en weer een ander over kerkgenootschappen.

Inmiddels heeft men de derde editie achter de rug en de reacties zijn lovend. Dit is een bijzonder vruchtbaar initiatief dat zeker navolging verdient in andere locaties waar Odensehuizen zijn gevestigd.

 

 

 

1802_verhalenproject_wageningenOdensehuis Gelderse Vallei, Wageningen

Het hoogtepunt van de viering van het 5-jarig bestaan het Odensehuis in Wageningen was de opening van de expositie ‘Ken je mijn verhaal?’
Enkele maanden daarvoor had ‘stadstrainer’ Rik Moonen een workshop gegeven over dit thema. Stadstrainers is een landelijke organisatie die burgers helpt bij hun empowerment, met ‘het verhaal’ als voornaamste instrument.
Adrie en Hans, twee van de geportretteerde mensen, onthulden samen met Rik de fotopanelen. Elk portret vertelt zijn eigen verhaal. De tentoonstelling was tot eind mei te bezichtigen in de bibliotheek van Wageningen en daarna in het stadhuis van Renkum. Coördinator van het Odensehuis, Louisa Bosker, overhandigde het eerste exemplaar van de catalogus aan Lara de Brito, wethouder Zorg, Onderwijs, Cultuur & Klimaat van de gemeente Wageningen.

Odensehuis Amsterdam Zuidoost

In samenwerking met Markant (Centrum voor mantelzorg) trekt de Dementie Karavaan door Zuidoost en geeft informatie over dementie en mantelzorg. Coördinator Karine Klappe, Odensehuis Zuidoost: “Mantelzorgers vinden het moeilijk om aan te kloppen voor hulp. Terwijl dat juist ontzettend belangrijk is.” Het programma van de Dementie Karavaan bestaat uit informatie door ervaringsdeskundige vrijwilligers (‘mantelzorg ambassadeurs’), informatie over de mantelzorgondersteuning van Markant, en het vertonen en bespreken van een korte film met een interview met een mantelzorger.
Karine: “In Zuidoost trekken mantelzorgers zich sneller achter hun voordeur terug als ze het idee hebben er alleen voor te staan. De mantelzorg ambassadeurs waren het startpunt omdat zij een groot netwerk hebben in Zuidoost. Zij trekken mensen aan. Op die manier vormde zich een groep die wekelijks bijeen komt en telkens dingen organiseert die iedereen leuk vindt en voorziet in een behoefte. Zo’n netwerk wordt op den duur ook weer een informatiepunt.”
Lees het hele interview met Karine Klappe op de website van Markant