Proeftuin Sociale Benadering Dementie

In Leeuwarden draaide een jaar lang de Proeftuin Sociale Benadering Dementie. In deze Proeftuin werden een aantal interventies volgens de Sociale Benadering Dementie uitgeprobeerd, met als resultaat een verbeterde kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. In deze samenvatting van de eindrapportage vind je in een oogopslag de resultaten en leereffecten.

Samenvatting eindrapportage Proeftuin Sociale Benadering Dementie Leeuwarden

Het nieuwe inloophuis in Leeuwarden draagt de naam Gerard Smit. Met zijn openhartigheid over zijn dagelijkse leven met dementie werd Gerard het ‘gezicht’ van de Dementie Verhalenbank en de Proeftuin Dementie Friesland. Gerard en zijn vrouw Liz Cramer zijn een belangrijke inspiratiebron geweest voor de ontwikkeling van de Sociale Benadering die Anne-Mei The ontwikkelde met zorgorganisatie de KwadrantGroep. Dit is een brede benadering waarbij dementie niet vooral door een medische bril wordt bekeken, maar waarbij juist ook aandacht is voor de psychologische en sociale kanten ervan.

Bekijk hier het documentair portret van Gerard Smit

Gerard Smit was onder meer bioloog en hersenwetenschapper bij het Nederlands HersenInstituut. Hij kreeg in 2011 de diagnose Alzheimer. Vanaf dat moment is hij gefilmd. “Ik ken de gevolgen, want ik heb er veel over gelezen…en toch weet ik niet waar ik in terecht kom…ik ben bang”, zegt hij in de documentaire. De ziekte neemt langzaam de regie over hem en zijn leven. Gerards vrouw Liz en zijn kinderen moeten hem daarbij steeds intensiever ondersteunen. Uiteindelijk voeren zij een ongelijke strijd en moeten ze hem na een ziekteproces van ruim vijf jaar laten gaan. Liz filmde Gerard tijdens zijn ziekteproces op zijn verzoek. Haar indringende en intieme opnamen zijn in de film opgenomen.

18_omroepmax_gerardsmit