Ondanks dat dit soort initiatieven op breed maatschappelijk draagvlak kunnen rekenen, is er vaak een tekort aan structurele financiering. Dat terwijl het juist investeringen zijn met een belangrijke opbrengst voor de lange termijn: een veerkrachtige sociale wijk, een dementievriendelijke buurt, met sterke sociale netwerken en gezondere en betrokken bewoners. Waardoor verhuizing naar een verpleeghuis uitgesteld kan worden.
Daarom overhandigden Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland en Gerdien Rabbers van Sociaal Werk Nederland namens een brede groep maatschappelijke organisaties tijdens dit werkbezoek een oproep om structureel te investeren in ontmoetingsplekken.
Staatssecretaris Vicky Maeijer hierover op LinkedIn. In het kader van #WereldAlzheimerDag afgelopen weekend bezochten we vanuit VWS de Odensehuiskamer in Voorschoten. Dit is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. De sfeer is ontzettend warm en veilig. Je kunt er gewoon binnenlopen - zonder indicatie - en er is altijd iets te doen. Van koffiedrinken tot muziek maken, van wandelen tot schilderen.
Juist wanneer je geheugen achteruitgaat, is het zo belangrijk dat je dingen blijft doen, dat je mensen ontmoet en dat je je nuttig voelt. Door heel Nederland zijn Odensehuizen te vinden.
Het schilderij dat ik kreeg van Annelies krijgt een plek op mijn werkkamer. Een mooi aandenken aan een bijzondere middag!
Met toestemming maken wij gebruik van de portretten uit de serie Gezichten van Dementie van Herman van Hoogdalem.