Nieuws
Odensehuis Amini Vivere

Wij nodigen je uit voor een mooie filmavond op dinsdag 13 mei aanstaande in Theater de Kamers in Amersfoort. Op deze avond wordt de documentaire 'ben jij bij mij'? vertoond. Deze indrukwekkende documentaire portretteert Joke van den Broek (92) die dementie heeft. Na afloop is er een borrel en de gelegenheid om één van de filmmakers te ontmoeten; Sophia van Ghesel Grothe, tevens kleindochter van Joke.

De resultaten van dementieonderzoek moeten sneller het dagelijks leven van patiënten en mantelzorgers verbeteren. Dit vereist een goede samenwerking tussen professionals uit onderwijs, zorg en welzijn en bedrijven met onderzoekers. Het samenwerkingsverband DEMPACT (dementie & impact) heeft de opdracht om de invloed van tien grote onderzoekconsortia op de samenleving te vergroten.

Vanmiddag boden Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland en Jennifer Elich van Sociaal Werk Nederland in de Tweede Kamer een petitie aan over duurzame financiering voor ontmoetingsplekken in wijken en buurten. Dit deden zij gezamenlijk met een breed scala aan maatschappelijke organisaties, waaronder ook wij van het Landelijk platform Odensehuizen. Namens de vaste commissie voor VWS heeft een aantal kamerleden de oproep in ontvangst genomen.

Van 8 t/m 10 oktober 2024 vond het Alzheimer Europe Congres plaats in Geneve. Het thema was 'New horizons - innovating for dementia' . Wij waren hierbij aanwezig om te vertellen wat het belang van Odensehuizen is. En vooral om het publiek te laten zien wat een Odensehuis betekent in het leven van iemand met dementie. Dit deden we met een presentatie die werd gegeven door Odensehuis deelnemer Jan van Bruggen samen met de voorzitter van het Landelijk Platform Odensehuizen; Bernard Fritzsche.

Ontmoetingsplekken in de wijk zijn cruciaal voor onze samenleving. Maar er zijn er te weinig. Daarom nodigden we staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg Vicky Maeijer uit voor een werkbezoek aan het Odensehuis in Voorschoten. Tijdens het bezoek schilderde de staatssecretaris samen met de bezoekers en ging ze in gesprek met mensen met dementie, mantelzorgers en sociaal werkers. Om zo van dichtbij te ervaren dat bruisende buurthuizen, dementievriendelijke huiskamers en ontmoetingsruimten waar iedereen terechtkan, de plekken zijn waar het écht gebeurt. Waar samenredzaamheid betekenis krijgt en eenzaamheid bestreden wordt.
"Verpletterd waren we", toen mijn vrouw Netty in 2021 de diagnose PPA kreeg. Na jaren van onderzoek en onzekerheid werd eindelijk duidelijk wat ze had. PPA staat voor Primair Progressieve Afasie. Het is een bijzondere vorm van dementie die vooral het communicatiecentrum in de hersenen aantast. PPA komt weinig voor en is moeilijk vast te stellen. "We waren totaal van de kaart, maar mijn vrouw was geen 'zielepiet'. We hebben ons samen ingezet om haar leven zo menswaardig en zinvol mogelijk te houden." Aan het woord is Pierre Buijs, die zijn vrouw in 2023 verloor aan de gevolgen van PPA. Ondersteuning tijdens haar ziekteperiode heeft hij enorm gemist. Dit geldt ook voor zoon Nathan. Samen zetten zij zich nu vol overgave in om een Odensehuis in Zuid-Limburg te realiseren.

Vol inspiratie keerde een Nederlandse delegatie dit voorjaar terug van een meerdaags werkbezoek aan ‘Demensfælleskabet Fyn’, de oorsprong van het concept Odensehuizen. De ontmoetingen met diverse betrokkenen in het Deense Odense zorgde ook voor ontroering en hernieuwde motivatie en ambitie. De kernwaardes van toen zijn er nog altijd. Succesfactor in Odense is dat de gemeente trots is op de voorziening en daardoor substantiële medewerking verleent. Wat we na 25 jaar kunnen leren van de ‘moederlocatie’ is meer geduld hebben en het laten gebeuren. De Deense maatschappij draait om gemeenschapszin (fælleskab) en vertrouwen. Andersom raakten de Deense collega’s geïnspireerd door de Nederlandse lobbycreativiteit en professionaliteit in de organisatie.