Blog Layout

Petitie duurzame financiering aangeboden aan VWS

Landelijk Platform Odensehuizen • 15 oktober 2024

Vanmiddag boden Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland en Jennifer Elich van Sociaal Werk Nederland in de Tweede Kamer een petitie aan over duurzame financiering voor ontmoetingsplekken in wijken en buurten. Dit deden zij gezamenlijk met een breed scala aan maatschappelijke organisaties, waaronder ook wij van het Landelijk platform Odensehuizen. Namens de vaste commissie voor VWS heeft een aantal kamerleden de oproep in ontvangst genomen.  

Gerjoke Wilmink vertelde: "Investeren in ontmoeten is geen kostenpost, maar een investering in een trotse buurt die leeft. Samenredzaamheid - omzien naar elkaar - gaat niet vanzelf. Daar heb je een landelijk dekkend netwerk van ontmoetingsplekken voor nodig."
 
Jennifer Elich van Sociaal Werk Nederland vulde aan: "Een plek in je eigen buurt, waar je terecht kan voor ondersteuning, activiteiten en basisvaardigheden, waar je makkelijk binnenloopt en mensen je kennen, ontbreekt nu veel te vaak."
 
We zien in de praktijk dat deze ontmoetingsplekken, buurthuizen en huiskamers waar mensen met én zonder zorgbehoefte terecht kunnen, vaak aanlopen tegen een probleem met structurele financiering. Daarom riepen wij de Kamer op om komende jaren in te zetten op de uitbreiding van het aantal ontmoetingsplekken die structureel gefinancierd worden; maak het een laagdrempelige voorziening in de buurt die iedereen kent en waar je makkelijk binnenloopt!


De oproep is mede ondertekend door
ActiZ, ANBO-PCOB-PCOB, Buurtzorg Nederland, DemenTalent, Dementie Netwerk Nederland (DNN), de Nederlandse ggz, Gemeente Amstelveen, Gemeente Apeldoorn, Habion, Koepel Adviesraden Sociaal Domein, Landelijk Platform Odensehuizen Nederland, LSA bewoners, MantelzorgNL, Movisie, Stichting Nationaal Ouderenfonds, Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE), Oranje Fonds, samenwerkende gezondheidsfondsen, JMZ Pro, Vereniging van Openbare Bibliotheken - VOB en Woonzorg Nederland.​

door Landelijk Platform Odensehuizen 11 december 2024
De resultaten van dementieonderzoek moeten sneller het dagelijks leven van patiënten en mantelzorgers verbeteren. Dit vereist een goede samenwerking tussen professionals uit onderwijs, zorg en welzijn en bedrijven met onderzoekers. Het samenwerkingsverband DEMPACT (dementie & impact) heeft de opdracht om de invloed van tien grote onderzoekconsortia op de samenleving te vergroten.
door Landelijk Platform Odensehuizen 10 oktober 2024
Van 8 t/m 10 oktober 2024 vond het Alzheimer Europe Congres plaats in Geneve. Het thema was 'New horizons - innovating for dementia' . Wij waren hierbij aanwezig om te vertellen wat het belang van Odensehuizen is. En vooral om het publiek te laten zien wat een Odensehuis betekent in het leven van iemand met dementie. Dit deden we met een presentatie die werd gegeven door Odensehuis deelnemer Jan van Bruggen samen met de voorzitter van het Landelijk Platform Odensehuizen; Bernard Fritzsche.
Meer posts
Share by: